SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Rising Cheer Athletics
Välkommen till

Vad är Cheerleading?

Cheerleading är från början en amerikansk idrott som kom till Sverige i mitten av 80-talet och som nu växer fort även i Sverige.

Idrotten cheerleading består av bland annat av gymnastik, hopp, dans, bygg/stunt och pyramider. Allt kännetecknas av ett högt tempo samt ett skarpt och koncist rörelsemönster. Momenten utövas var och ett för sig eller koreograferas samman till ramsor eller musik.

En pyramid är en serie av stunts som ofta består av alla medlemmar i laget. Man använder baser, toppar, bakpersoner och frampersoner. Även hopp och gymnastik är en viktig del av cheerleading. Dessa moment kan utföras på olika svårighetsnivåer beroende på vilken nivå man tränar och tävlar på. En cheerleader arbetar även mycket med sin utstrålning för att entusiasmera åskådarna, det kallas ofta för SPIRIT!

I cheerleading skapar man en stark lagkänsla och man lär sig att samarbeta för att nå gemensamma mål. Man lär sig samarbeta med olika människor oavsett likheter och skillnader. Medlemmarna i lagen knyter starka band och finner inte sällan vänner för livet. Både den fysiska och mentala styrkan tränas upp.

Förutom att träna cheerleading i lag kan man även träna group stunt eller partner stunt. I en group stunt tävlar man som en byggrupp där man utför basket tosses, volter och andra trix i luften. Fokus är enbart på stunt. Man kan tävla antingen enbart tjejer eller i en mixad grupp. Partner stunt består av ett par med en manlig bas och en kvinnlig topp. Koreografin har fokus på stunts. Group stunt och partner stunt är endast öppen för juniorer och seniorer.

Träna Cheerleading i Västerås

Cheerleading kan utövas från 4 års ålder, det är en rolig och kreativ idrott med mycket gemenskap.
Du får bra motion, du utvecklar din koordinationsförmåga, din fysiska och psykiska styrka, din smidighet, dina färdigheter inom akrobatik/gymnastik och dans. Träningslagen tränar 1-2 gånger i veckan. De flesta som tävlar i cheerleading har tränat i minst ett år först.

Just nu har vi träningslag för miniminiorer och minior/juniorer, men vår ambition är att även ha ett träningslag för seniorer.

Gör din intresseanmälan under fliken MEDLEMSKAP i toppmenyn här på hemsidan eller genom att maila medlemsansvarig@risingcheerathletics.se så hör vi av oss till dig.

Tävla i Cheerleading

Cheerleading som tävlingsidrott växer för varje år.

Svenska Cheerleaderförbundet arrangerar varje år ett svenskt mästerskap (SM) för tävlande i Level 5 junior och Level 6 senior, ett riksmästerskap (RM) för tävlande i Level 2-4, samt fyra distriktsmästerskap (DM). Rising cheer athletics tillhör det mellersta distriktet. Utöver Svenska Cheerleadingförbundets tävlingar finns ett antal andra tävlingar.

I Sverige finns fyra divisioner som delas in utifrån ålder.
Mini-minor 8-10 år (får ej delta på distriktsmästerskapen)
Minior 11-13 år
Junior 13-16 år
Senior 15 år och uppåt
I varje ålderskategori kan man tävla i olika svårighetsklasser, även kallade Levels 1-6 där 1 är den lägsta och 5-6 de mest avancerade/elit.

Ett tävlingsprogram är 2,5 minuter långt och är koreograferat efter tydliga regler och svårighetsnivåer som är väl anpassat efter vad som förväntas av de olika klasserna.
Mer information om regler för tävlingsprogram finns på Svenska Cheerleading förbundets hemsida www.cheerleading.se .

Det finns även EM och VM i cheerleading. Dit kan endast lag tävlande i Level 5 junior och Level 6 senior kvalificeras.